Στην Ελλάδα του 2019 το πλήθος των ασυνόδευτων εφήβων έχει αυξηθεί δραματικά. Το 2018 τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι ξεπερνούσαν τις 3.500 χιλιάδες. Σε μια εποχή όπου τα σύνορα των χωρών κλείνουν οι κοινωνίες γίνονται όλο και πιο ανελαστικές στη φιλοξενία προσφύγων, θυμάτων πολέμου, οικονομικών μεταναστών, διαφορετικών εθνοτήτων, πολιτισμών και θρησκειών, η απάντηση βρίσκεται στη δράση. Κοινωνικές, πολιτισμικές δράσεις που υποστηρίζουν μια άποψη και μια ιδέα που στόχο έχει τον άνθρωπο και την ανάγκη του για επιβίωση, για γνώση και αλληλεπίδραση. Δράσεις που στοχεύουν στην ειρηνική συμβίωση και στην καλλιέργεια στοιχείων που συμβάλλουν στην καθημερινή πια διαφυλετική κοινωνία.
Ο πολιτισμός είναι ένα πεδίο που δεν δυσκολεύει, δεν βάζει εμπόδια, δεν κάνει διακρίσεις, δεν χωρίζει τους ανθρώπους σε κατηγορίες με βάση το χρώμα, το φύλο ή τη θρησκεία. Αντίθετα προωθεί την ελευθερία έκφρασης, σκέψης, την γνωριμία με το ξένο, το διαφορετικό με στόχο την δημιουργία. Όλες αυτές οι σκέψεις μας οδήγησαν στη δημιουργία ενός εργαστηρίου για εφήβους με εργαλείο το θέατρο και το παιχνίδι, όπου έφηβοι πρόσφυγες ασυνόδευτοι φιλοξενούμενοι σε δομές και ξενώνες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με άλλους εφήβους και να αλληλοεπιδράσουν με εθελοντές ηθοποιούς. Στόχος του εργαστηρίου θα είναι μέσα από έναν σεμιναριακό κύκλο σπουδών με σημείο αναφοράς το θέατρο, οι συμμετέχοντες να έχουν μια πιο ομαλή ένταξη στην καθημερινότητα της νέας κοινωνίας και του διαφορετικού πολιτισμού στον οποίο μπαίνουν, μέσα από τις πρακτικές του θεάτρου να γνωρίσουν περισσότερα για τον εαυτό τους, να περνούν πιο εποικοδομητικά το χρόνο τους, να διασκεδάσουν, να έρθουν σε επαφή με άλλες ομάδες και να αλληλοεπιδράσουν έτσι ώστε να μειωθεί η απόσταση και το χάσμα μεταξύ διαφορετικών ομάδων και να προκύψει η συνεργασία με απώτερο στόχο την καλλιτεχνική δημοκρατία.
Η δομή του προγράμματος σε ότι αφορά την σύνθεση της ομάδας είναι εμπνευσμένη από την ιδέα «Θέατρο στα Ελληνικά» που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Εθνικό το 2017-8, από την Καλλιτεχνική Υπεύθυνη Σοφία Βγενοπούλου.
Σημείωμα υπεύθυνου προγράμματος
“Κι αν βρισκόμαστε μια ωραία μέρα στο θέατρο είναι επειδή υπάρχει κάτι που δεν το αντέξαμε”, Valere Novarina.
Οι άνθρωποι ανησυχούμε μόνο όταν κάτι απειλήσει τη δική μας καθημερινότητα.
Σύμφωνα με τον Νovarina ο ηθοποιός ίσως είναι λίγο πιο κοντά στο να αισθανθεί τον κίνδυνο, επειδή απλά διαθέτει το σώμα του για να δουλέψει.
Σε αυτή τη συνάντηση προσπαθήσαμε να βρούμε από τι ακριβώς κινδυνεύουμε και τι ακριβώς μας απειλεί. Κάτι δεν αντέξαμε. Σε κάτι αντιδράσαμε. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε και τελικά βοηθηθήκαμε. Ένα είναι σίγουρο. Ότι μετά από όλο αυτό κανείς μας δεν είναι ίδιος.
Συντελεστές
Υπεύθυνος προγράμματος / σκηνοθεσία: Βαλάντης Φράγκος
Εκτέλεση παραγωγής: Εταιρικός θίασος Δήλος
Σύλληψη μουσικών θεμάτων & πιάνο επί σκηνής: Αλέξης Σαριγιάν
Αφίσα παράστασης και σχεδιασμός comics: Βαγγέλης Κολότσιος
Ηθοποιοί: Δημόπουλος Στέλιος, Ζούρας Μάνος, Μακροπούλου Μάρω, Μακροπούλου Σάντυ, Μιχαηλίδου Ελένη, Μπαϊρακτάρι Άντα, Ξυλά Νάγια, Σιδέρης Σπύρος, Σιέκας Θωμάς
Στην παράσταση Shortcut stories συμμετέχουν έφηβοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες από τις δομές φιλοξενίας ΑΡΣΙΣ κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων και Σ.Μ.Α.Ν. (σύλλογος μερίμνης ανηλίκων & νέων) και σπουδαστές του Β΄ έτους της Δραματικής σχολής Δήλος.
Ευχαριστίες
Ευχαριστούμε το ΥΠΠΟΑ για την πολύτιμη στήριξή του, τη Δραματική σχολή Δήλος για τη συνεργασία και την κα Χατούπη για την εμπιστοσύνη και την στήριξη. Τους σπουδαστές του Β’ έτους που έλαβαν μέρος, για τη συνέπειά τους και την αφοσίωση τους όλους αυτούς τους μήνες, τις Δομές φιλοξενίας που πίστεψαν στο πρόγραμμα και φυσικά τους υπευθύνους των Δομών που ανέλαβαν το project “πρωινό ξύπνημα των εφήβων τα Σάββατα” (Έλσα, Δήμητρα, Σταυρούλα).
Εξώφυλλο έντυπου προγράμματος: Αλέξης Σαριγιάν
Τα προσφυγόπουλα με τους σπουδαστές της σχολής, την ηθοποιό Δήμητρα Χατούπη, τον υπεύθυνο προγράμματος και σκηνοθέτη Βαλάντη Φράγκο και τον μουσικό επιμελητή Αλεξάν Σαριγιάν. Στο μαύρο φόντο, αχνά γραμμένο με άσπρη κιμωλία από τους πρόσφυγες… My Story.
(πηγή: efsyn.gr)